vrijdag 7 juli 2017

Mara's lavendel

de opgang naar de top
Op fort bij Vechten staan mijn bijen op een afgezonderd plekje. Ten westen van de coupure gaat een onverhard pad steil omhoog, de aarden buitenwal van het fort op, een beetje onopvallend omdat het afbuigt van het doorgaande asfaltweggetje. Als je het pad volgt kom je op een hoger gelegen klaverweitje dat omsloten is door bomen aan de noordwest zijde en door een heuvel aan de andere kant. Loop je door dan vind je de onooglijke opgang naar de heuveltop (foto), waar mijn bijen staan, in de beschutting van dichte begroeiing aan de westkant en met aan de oostkant een min of meer open doorzicht op het reduit dat dan zo'n meter of 10 lager ligt. Bij droog weer rijd ik gemakkelijk het aarden pad op, maar na de pittige regen van de afgelopen nacht was het vandaag te glibberig, en parkeerde ik onderaan.



Mark's skimmia
Terwijl ik de spullen die mee naar boven moesten bij elkaar zocht kwam beheerder Mark aanlopen, hij wilde wel eens zien hoe het mogelijk is om met een Citroën het steile pad te nemen. Dat ging dus niet door, maar we konden wel het beheer van de heuvelhelling bespreken waar nu wilgen en populieren opschieten die over enige tijd beschutting op het zuidoosten kunnen bieden, en dat zou welkom zijn want in de volle zon is het erg heet daar op de heuveltop. Op diezelfde helling bloeien nu de distels, en Mark heeft al veel eerder aan de rand van het veldje waar de bijenkasten staan een rijtje skimmia's geplant. Skimmia's zijn goede drachtplanten, maar deze moeten nog wel wat groeien.

Mara's lavendel
(moet nog wel een beetje bijtrekken)
En nu vertelde Mark dat hij juist vandaag met zijn dochtertje Mara aan de opgang naar de heuveltop lavendel had gezet. Ik weet zeker dat de bijen daar blij mee zijn, want de bijen die in
de boomgaard staan zoeken in de tuintjes in het dorp de lavendel op en komen dan thuis met lila stuifmeelklompjes aan hun achterpoten.

Stuifmeelklompjes zoals de bijen die aan de achterpoten
vervoeren (elk ong. 2 mm doorsnee). Elke kleur is
het verzamelde stuifmeel van telkens een andere soort
bloemen, tweede van links is lavendel.

De bijen slaan het stuifmeel ook nog eens keurig gesorteerd in de raat op, als voedsel voor de opgroeiende larven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten