Pollenfilter

Bijen verzamelen naast honing ook stuifmeel. Stuifmeel dient als bouwstof voor de groei van de larven. Bij het verzamelen komen altijd enkele stuifmeelkorrels (= pollen) in de honing terecht. Omdat de vorm van stuifmeelkorrels van iedere plant anders is kun je aan de hand van de pollen die in de honing voorkomen achterhalen van welke planten die honing afkomstig is.

De vormenwereld van de pollen is indrukwekkend, je weet soms niet wat je ziet. Ik ben begonnen een eigen database te bouwen, die ik "pollenfilter" heb genoemd, klik maar eens om de microscopische opnames te bewonderen. Als referentie verzamel ik stuifmeel uit bloemen, ik weet dan hoe de pollen van die plant er uitziet. Als voorbeeld heb ik hieronder de pollen van de paardenbloem afgebeeld.



Vervolgens bekijk ik, als eerste aanwijzing, de stuifmeelklompjes die de bijen bij het opbergen verliezen. De haalbijen transporteren de stuifmeel die ze verzamelen in een korfje aan de achterpoten. De verzamelde stuifmeel plakken ze met wat honing aan elkaar tot een klompje, en omdat bijen zich bij het verzamelen efficiënt beperken tot één soort bloemen bestaat een stuifmeelklompje altijd uit één type pollen. De stuifmeelklompjes worden in de bijenkast opgeslagen in stuifmeelcellen, waar voedsterbijen ze weer uit halen om de larven mee te voeden. Bij het opslaan valt er regelmatig een klompje naar beneden, door de open bodem op de schuif onder de kast, waar ik ze dan weer terug kan vinden. De kleur van de stuifmeelklompjes is al een eerste aanwijzing voor de herkomst. Zo zijn stuifmeelklompjes van appel- en perenbloesem grijs-groenig, van paardenbloem knaloranje en van lavendel lila. Hieronder een verzameling stuifmeelklompjes van eind mei 2012.