varroa


De varroamijt is een parasiet op bijen. Deze mijt is ongeveer 1 mm groot en leeft van "bloed" van de bij en de bijenlarf. Ze beschadigen daarbij de huid van de bij, die daardoor kwetsbaar wordt voor infecties. Ook kan de mijt zelf infectieziekten overdragen. 
Imkers bestrijden de varroamijt, meestal met organische zuren (bijv. mierenzuur). Dat gebeurt op zo'n manier dat de bijen er geen last van hebben. Een ander voordeel van deze zuren is dat ze verdampen en snel weer uit de kast verdwenen zijn. De behandeling vindt plaats op momenten dat er geen honing in de kast aanwezig is.

Op het einde van de levenscyclus valt de mijt van de bij af, of mijten vallen door het poetsgedrag van de bijen of tengevolge van de bestrijding. Als je een plaat onder de bijenkast legt kun je zien hoeveel mijten er vallen (de onderkant van de bijenkast is open), en dit is een indicatie voor de mate waarin het volk besmet is. Op de foto hieronder zie je zo'n plaat, waarop enkele honderden mijten gevallen zijn. Vooral aan de onderkant liggen veel mijten, daar zitten dus de meeste bijen in de kast.





Hieronder een detail van de foto boven.






De mijten vermenigvuldigen zich op de larven van de bij, en dan vooral op de larven van darren. Hieronder een foto van besmette larven.




Ik heb een levende varroamijt gevangen en door de microscoop gefilmd: